Övrigt

Vi ska skaffa djur ihop

Lämna en förfrågan

Inledning

Att skaffa ett djur tillsammans är ett stort beslut som ofta bygger på gemensam kärlek och omsorg för den nya familjemedlemmen. Men att vara flera som delar ansvaret för ett djur innebär också praktiska och juridiska överväganden. Genom att tänka igenom och planera noga innan ni skaffar djuret kan ni undvika framtida konflikter och säkerställa att djuret får den bästa möjliga omsorgen.

Vad bör man tänka på?

När ni skaffar ett djur tillsammans är det viktigt att klargöra vem som formellt äger djuret. I juridisk mening är ett djur en egendom, och därför kan det uppstå frågor om äganderätt om ni någon gång skulle gå skilda vägar. Ett skriftligt avtal där ni specificerar vem som är djurets ägare och hur ansvaret ska fördelas kan vara en trygghet för både er och djuret.

Boka jurist

Oavsett vad du står inför, stort eller smått, enkelt eller komplicerat, finns vi här för att hjälpa dig. Våra jurister lyssnar, guidar och löser det juridiska, så att du kan känna dig trygg och fokusera på det som betyder mest för dig.

Kontakta oss

Vardagsansvar och kostnader

Ett djur innebär både dagligt ansvar och löpande kostnader för mat, försäkringar och veterinärvård. Diskutera i förväg hur ni vill dela upp både tid och pengar för att sköta om djuret. Fundera också på vad som ska hända om en av er inte längre kan eller vill ta hand om djuret, ska det bo kvar hos en av er, eller ska ni försöka hitta en ny lösning tillsammans?

Juridisk hjälp för djurägande

Vi kan hjälpa er att skapa ett tydligt avtal som reglerar ägande och ansvar för djuret. Genom att ta juridisk hjälp kan ni minimera risken för missförstånd och se till att djuret alltid har den trygghet och omsorg det behöver. Ett väl genomtänkt avtal är ett sätt att skapa säkerhet för alla inblandade, inklusive ert nya husdjur.

Vem äger djuret om vi separerar?

I juridisk mening ses djur som egendom, vilket innebär att äganderätten avgörs utifrån vem som köpt djuret eller står som registrerad ägare. Om ni vill undvika konflikter kan ni skriva ett avtal som tydligt reglerar vem som ska ha vårdnaden om djuret vid en separation. I avtalet kan ni även inkludera frågor som rör delat ansvar eller ekonomisk ersättning för djurets skötsel.

Hur delar vi på ansvaret för djuret?

Det är viktigt att tidigt komma överens om hur ni ska fördela ansvaret för djurets skötsel, som matning, promenader och veterinärbesök. Ni kan även behöva diskutera ekonomiska frågor, som vem som står för kostnader för mat, försäkringar och vård. Genom att dokumentera era överenskommelser skriftligt kan ni undvika missförstånd och framtida konflikter.

Behöver vi skriva ett avtal om djuret?

Ett avtal om ägande och ansvar för djuret är inte ett krav, men det kan vara en trygghet för båda parter. I avtalet kan ni reglera vem som äger djuret, hur kostnader ska delas och vad som ska hända om ni separerar. Ett skriftligt avtal gör det enklare att lösa eventuella konflikter och skyddar djurets välbefinnande.

Relaterade tjänster

Kontakta Juridium

Få 10 minuter gratis
rådgivning. På dina villkor.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
*Genom att skicka in ditt ärende godkänner du vår integritetspolicy