Att förlora en närstående är en svår och känslosam upplevelse. Mitt i sorgen kan det också uppstå många praktiska och juridiska frågor som behöver hanteras, som arv, bouppteckning och fördelning av tillgångar. Genom att ha kunskap om vad som gäller kan ni skapa klarhet och underlätta processen för alla inblandade.
När en person avlider måste en bouppteckning göras. Det innebär att alla tillgångar och skulder kartläggs och dokumenteras. Bouppteckningen fungerar som en grund för att fördela arvet. Om det finns ett testamente, är det det som styr hur arvet ska fördelas. Om inget testamente finns, gäller den legala arvsordningen, vilket innebär att arvet fördelas enligt lagens regler. Det kan också bli aktuellt med frågor om efterlevandeskydd, som försäkringar eller pensionsutbetalningar till efterlevande make/maka eller barn.
Oavsett vad du står inför, stort eller smått, enkelt eller komplicerat, finns vi här för att hjälpa dig. Våra jurister lyssnar, guidar och löser det juridiska, så att du kan känna dig trygg och fokusera på det som betyder mest för dig.
Ibland kan det uppstå oenigheter mellan arvingar om hur tillgångarna ska fördelas. Det kan handla om tolkningen av ett testamente eller om hur tillgångar ska värderas. För att undvika konflikter kan det vara bra att anlita en jurist som kan hjälpa till att reda ut frågorna och medla mellan parterna. Om konflikten inte går att lösa kan den behöva avgöras i tingsrätten.
Vi kan hjälpa dig genom hela processen, från att upprätta bouppteckningen till att fördela arvet. Om det finns ett testamente kan vi säkerställa att det följs enligt lag, och vi bistår även vid eventuella tvister mellan arvingar. Genom att ta juridisk hjälp kan ni hantera de praktiska och juridiska frågorna på ett tryggt och rättssäkert sätt, så att ni kan fokusera på att bearbeta förlusten.
En bouppteckning är en juridisk handling som listar den avlidnes tillgångar och skulder. Den fungerar som underlag för att fördela arvet mellan arvingarna. Bouppteckningen måste göras inom tre månader efter dödsfallet och skickas in till Skatteverket för registrering. Om boet är skuldfritt och tillgångarna är begränsade kan en dödsboanmälan ibland ersätta bouppteckningen.
Om det finns ett testamente styr det hur arvet ska fördelas, så länge det följer lagens krav. Testamentet måste delges alla arvingar, som har rätt att godkänna eller bestrida det. Om någon av de lagliga arvingarna anser att testamentet inkräktar på deras laglott & hälften av det arv de har rätt till enligt lag kan de begära jämkning av testamentet.
Om arvingarna inte kan komma överens om hur tillgångarna ska fördelas kan en boutredningsman eller skiftesman utses av tingsrätten. Dessa opartiska personer ser till att arvskiftet genomförs enligt lag och testamentet. Juridisk hjälp kan också vara avgörande för att lösa konflikten och undvika att den drar ut på tiden.