Familj

Vi ska bilda familj

Lämna en förfrågan

Inledning

Att bli förälder är en av livets mest omvälvande händelser. Oavsett hur din familj ser ut är det viktigt att förstå vilka juridiska rättigheter och skyldigheter som gäller. Familjebildning kan se ut på många olika sätt idag, och vi är här för att hjälpa dig navigera lagstiftningen och säkerställa att allt är i ordning – både nu och för framtiden.

Vad bör man tänka på?

När du blir förälder tar du på dig ett ansvar för en annan människas liv. Som vårdnadshavare och förmyndare ansvarar du fram tills barnet fyller 18 år, och ibland längre, beroende på situation. I vissa fall innebär detta även skyldighet att betala underhåll. Det är en livslång relation, och det kan vara bra att få juridisk rådgivning för att hantera både praktiska och ekonomiska frågor.

Boka jurist

Oavsett vad du står inför, stort eller smått, enkelt eller komplicerat, finns vi här för att hjälpa dig. Våra jurister lyssnar, guidar och löser det juridiska, så att du kan känna dig trygg och fokusera på det som betyder mest för dig.

Kontakta oss

Juridik för gifta och sambor

Är ni gifta ärver era gemensamma barn först när båda föräldrarna gått bort. Som sambor ärver ni däremot inte varandra, vilket kan skapa oväntade juridiska komplikationer. För att trygga barnens framtid och skapa önskad fördelning av arvet kan ni behöva skriva ett testamente. Detta är särskilt viktigt om ni vill att arvet ska vara barnens enskilda egendom.

Behöver vi skriva ett testamente om vi har gemensamma barn?

Om ni är gifta ärver era gemensamma barn först när båda föräldrarna har gått bort, vilket innebär att ett testamente inte är nödvändigt för att skydda arvet mellan er två. Men om ni vill att arvet ska vara barnens enskilda egendom eller om ni har specifika önskemål för fördelning, bör ni skriva ett testamente. Är ni sambor är det däremot nödvändigt att upprätta ett testamente eftersom sambor inte ärver varandra enligt svensk lag.

Vad behöver vi tänka på juridiskt som bonusfamilj?

I en bonusfamilj är det viktigt att tänka på hur arvet ska fördelas, eftersom bonusbarn inte ärver sin bonusförälder automatiskt. Om ni vill säkerställa rättvisa mellan biologiska barn och bonusbarn kan ni behöva skriva ett testamente. Om ni är sambor kan ett samboavtal också vara aktuellt för att reglera vad som ska ske vid en separation. För gifta par kan ett äktenskapsförord vara en lösning för att skydda tillgångar.

Vad är skillnaden mellan samboavtal och äktenskapsförord?

Ett samboavtal reglerar hur gemensam egendom, som bostad och bohag, ska delas vid en separation mellan sambor. Utan ett samboavtal gäller sambolagen, vilket innebär att ni delar lika på bostad och bohag som införskaffats för gemensamt bruk, oavsett vem som betalat. Ett äktenskapsförord gäller för gifta par och reglerar vad som ska vara enskild egendom och inte ingå i en bodelning vid skilsmässa eller dödsfall. Äktenskapsförordet kan exempelvis skydda egendom som en av makarna ägde före äktenskapet eller egendom som någon fått i gåva eller arv. Vi kan hjälpa er att upprätta både samboavtal och äktenskapsförord utifrån er situation.

Relaterade tjänster

Kontakta Juridium

Få 10 minuter gratis
rådgivning. På dina villkor.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
*Genom att skicka in ditt ärende godkänner du vår integritetspolicy