Vem ansvarar för fel i bostadsrätt? Vi hjälper dig i juridiken!

Boka jurist

Inledning

Enligt 7 kap. 12 § i bostadsrättslagen åligger det bostadsrättsföreningen att ansvara förunderhåll och reparation av stamledningar för avlopp, värme, gas, elektricitet och vatten,samt för reparationer efter skador orsakade av brand och vatten.

Allmänt

Inom ramen för en bostadsrättsförening är ansvarsfördelningen tydligt uppdelad mellanbostadsrättshavare och föreningen. I grund och botten har bostadsrättshavaren ansvar förunderhåll och reparationer inom sin egen enhet, medan föreningen hanterar det som liggerutanför den individuella bostadsrätten, oftast i de delar av fastigheten som tjänar allamedlemmar.Detta innebär att om exempelvis en spis i en lägenhet går sönder, är detbostadsrättshavarens ansvar att se till att spisen repareras eller byts ut. Spisen anses varaen del av den privata bostaden och dess användning är begränsad till just den bostaden.Detta skiljer sig från skador på fastighetens gemensamma system, såsom vattenledningareller uppvärmningssystem. Skador på dessa system faller under bostadsrättsföreningensansvarsområde, eftersom de är avgörande för hela fastighetens funktion.Denna uppdelning av ansvar är inte bara praktisk, utan också rättvis, eftersom densäkerställer att kostnader och underhåll för de delar av fastigheten som alla använder ochdrar nytta av delas av alla medlemmar. Det hjälper till att fördela underhållskostnadernajämnt och förhindrar att enskilda bostadsrättshavare belastas med orimliga kostnader förunderhåll av gemensamma anläggningar.

Bostadsrättshavarens ansvar för underhåll och tillsyn

Enligt 7 kap. 12 § första stycket i bostadsrättslagen bär bostadsrättshavaren ansvaret för attunderhålla sin lägenhet och hålla den i gott skick, vilket innebär att alla kostnader förunderhåll och nödvändiga reparationer av bostadsrätten faller på bostadsrättshavaren. Dettaansvar täcker ett brett spektrum av uppgifter, från att underhålla och måla ytor till att rengörabalkongen och dess golv, samt att underhålla och måla radiatorer och värmeledningar sålångt de inte är en del av byggnadens bärande konstruktioner. Även inomhusinredningarsom köksutrustning och eventuella fuktspärrar ingår i bostadsrättshavarens ansvarsområde.Om en bostadsrättshavare försummar dessa ansvar, exempelvis genom att inte vidtaåtgärder för att förhindra eller åtgärda skador, kan föreningen i vissa fall kräva skadeståndfrån bostadsrättshavaren. Detta blir särskilt relevant vid skador som uppstår genom grovoaktsamhet. Ett exempel på detta kan vara en situation där bostadsrättshavaren felaktigtinstallerar en diskmaskin, vilket leder till omfattande vattenskador i lägenheten. I sådana fallblir bostadsrättshavaren inte bara ansvarig för att åtgärda den omedelbara skadan utan kanockså bli skadeståndsskyldig för de vidare konsekvenser som skadan medför för resten avfastigheten.

Bostadsrättsföreningens ansvar

Enligt 7 kap. 12 § i bostadsrättslagen åligger det bostadsrättsföreningen att ansvara förunderhåll och reparation av stamledningar för avlopp, värme, gas, elektricitet och vatten,samt för reparationer efter skador orsakade av brand och vatten. Dessa ansvarsområdenomfattar system och strukturer som betjänar hela fastigheten och är centrala för dessfunktion.Förutom dessa specifika ledningar, utsträcker föreningens ansvar sig även till att inkluderaunderhållet av fastighetens grundläggande strukturer som byggnadens stomme. Dettainkluderar bärande väggar, yttertak och andra viktiga komponenter såsom golvbrunnar,radiatorer, värmeledningar, rökgångar och ventilationskanaler. För köksfläktar är detföreningens ansvar endast om de är anslutna till fastighetens ventilationssystem.I en bostadsrättsförening ligger ansvaret för skador orsakade av brand och vatten hosföreningen, förutsatt att skadan inte är ett resultat av bostadsrättshavarens vårdslöshet.Skador kan till exempel orsakas av stamspolningar utförda av fastighetsförvaltaren eller avvattenkranar som läcker. Om en skada uppstår är det bostadsrättsföreningens ansvar attförst och främst utreda omfattningen av skadan. Det är dock avgörande attbostadsrättshavaren informerar föreningen om skadan för att undersökningen ska kunnagenomföras. Om bostadsrättshavaren misslyckas med att felanmäla skadan, kan denne bliansvarig för att täcka hela eller delar av kostnaden för reparationer.Föreningen har även ansvar för att riva det skadade området och återställa det. Kostnadernaför rivning och återställning bekostas av föreningen. När det gäller återställningen av ytskikttillämpas ofta ett åldersavdrag. Detta avdrag baseras på ytskiktets ålder och kondition vidtidpunkten för skadan. Är ytskiktet gammalt och behöver ersättas, kan detta innebära enförbättring av standarden i bostaden. Därför förväntas bostadsrättshavaren bidra tillfinansieringen av det nya ytskiktet i proportion till den standardhöjning som sker. Dettasystem syftar till att upprätthålla rättvisa mellan parterna, där föreningen tar huvudansvaretför underhåll och akuta reparationer, medan bostadsrättshavaren bidrar till de kostnader somuppstår från förbättringar av bostadens standard med anledning av reparationerna.Vi på juridium hjälper dig i processen. Kontakta oss så berättar vi mer om dina rättigheter och möjlighet.Skapa din juridiska förfrågan här.

Kontakta Juridium

Få 10 minuter gratis
rådgivning. På dina villkor.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
*Genom att skicka in ditt ärende godkänner du vår integritetspolicy